2012. május 4., péntek

Ordas-habos

Várlátogatásom alkalmával ordát is vettem, nem apróztam el, majdnem két kilót, persze nem ettük meg egyszuszra, egy kg-nyit lefagyasztottam, lesz, jó lesz-e vagy rossz, nem tudom.
Az ordáról tudni kell, hogy a ricotta rokona, a sajtkészítés mellékterméke, a sajt savóját savanyítják és hevítik, abból csapódik még ki szilárd anyag, így lesz az orda meg a zsendice. Nagyon romlékony, bár nálam kibírta három napig hűtve, még mindig csodás íze volt.
Azelőtt persze ezt se szerettem, ahogy a puliszkát se, de mikor Éva néni egyszer csinált, az annyira finom volt, hogy nem ellenkezhettem tovább.
Az orda hagyományosan kapros-ordás palacsintában teljesedik ki Erdélyben, kicsit az volt az érzésem, hogy olyan, mint a vinete (padlizsán), ami csak hagymás-majonézes krém formájában ölthet testet. 
DE számos cáfolatot találtam az elméletemre, Erika is írt erről az Égigérő paszulyban hosszan, nekem ő ilyen szempontból eléggé mérvadó, szóval tessék rá hallgatni!
Találtam egy szimpatikus receptet a neten, eredetileg itt látható.
Egy gond van vele, hogy szerintem borzasztóan édes, kicsi átvariáltam az arányokat, és csodásan könnyű sütemény kerekedett belőle.


Mondom:

Hozzávalók a tésztához: 
2 tojás
6 evőkanál cukor
10 evőkanál olaj
14 evőkanál tej
18 evőkanál liszt
1 evőkanál kakaó
fél tasak sütőpor

 a töltelékhez: 
50 dkg orda
10 dkg cukor
2 tasak vaníliás cukor
4 tojássárga 
4 evőkanál gríz (ezt kifelejtettem, de elbírta :))

a tojáshabhoz: 
4 tojásfehérje
12 dkg porcukor
fél citrom leve

A tojást a cukorral habosra kavarjuk, hozzáadjuk az olajat, a sütőport, majd felváltva a tejet és a lisztet illetve a kakaót. Ezt a masszát kizsírozott kilisztezett tepsibe öntjük. 
Az ordát villával összetörjük, hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, majd a tojássárgával habosra kavarjuk. Az ordás krémet kanalanként beleszaggatjuk a barna kavart masszába, majd előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük 180 fokon.
Amíg a tészta sül, felverjük a tojásfehérjét a citromlével és a porcukorral, majd a nem teljesen kisült tésztára kenjük. A süteményt visszatesszük a sütőbe, alacsonyabb fokozatra állítjuk a sütőt és kiszárítjuk a tojáshabot.
Kihűlés után vágjuk fel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése