2012. április 26., csütörtök

Kifli

Tejes kifli


1 kg liszt
5 dl folyadék (jelen esetben 3 dl nyers házi tej, 2 dl meleg víz)
5 dkg vaj
egy marék cukor
3 kk só
4 dkg élesztő
a tejből és a cukorból elveszünk egy kenésnyit

Élesztőt kicsi cukorral, kicsi liszttel, tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval jó ruganyos tésztát gyúrunk.
Kelesztjük.
Aztán 16 részre vágjuk valahogy. 16 gombócot gyúrunk, amiket kerek lapocskákká nyújtunk, majd feltekerjük és meghajlítjuk, hogy szép kifliformája legyen.
A tepsin még kelesztjük egy darabig, mondjuk fél óra, ez alatt bemelegedik a sütő is 200°C-ra. 
A kifliket megkenjük a cukros tejjel és megsütjük további fél óra alatt.
Ha nem akarjuk, hogy ropogós legyen, akkor a sütőből való kivétel után rögtön priccoljuk le vízzel, és akkor puha lesz a héja.















Igyunk hozzá finom habos kávét :-)


3 megjegyzés:

  1. Naggyon jól néz ki... de a végén az a kávé! az a kegyelemdöfééééés!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, és direkt nagycsaládos, látod, 1 kg liszt, a kedvedért. Meg mert annyiból csináltam :)

      Törlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés