2012. január 22., vasárnap

Croque monsieur vagy Spaghetti alla carbonara


Tegnap csináltam panna cottát 10 személyre. Amikor ettük, azon tűnődtem, hogy az olaszok mennyivel egyszerűbbek, mint a franciák. Aztán megnéztük A király táncol című francia filmet, ami egyébként egy hanyagolható alkotás, többet vártam tőle, mert a képi világa szép. Ez mindenesetre erősítette bennem az érzést, hogy a mentalitás, a habitus mind kiütköznek a gasztronómiában is.

Mindkét vidéken fantasztikus borok vannak és szeretik a tejtermékeket. Nade

Hogy képzeljük el a francia konyhát? Olyan pipiskedő, igaz? Csodálatosan megkomponált kicsi adagok, mindenből egy pici, csipegetünk, mint Virág elvtárs, órákig foglalkoznak azzal, hogy tejszínből virágokat hímezzenek a spárgakrémleves tetejére, zsülienre vágott répácskákból Eiffel-tornyot építsenek a desszertes tányér szélére (a kedvencem azért mégis a ribizlimagozás).
Állatira meg tudnak bonyolítani egy pirítóst is, de be kell vallani, hogy a croque monsieur-t Meryl Streep miatt szeretem, és hiába tartom felesleges flancolásnak a legtöbb francia praktikát, el kell ismerni, hogy csodásan főznek.
Lássuk az olasz konyhát: 100 kg-s mamma hozza a nagy tál spagettit, semmi bonyolult, reggel leszedte a kertben a bazsalikomot, frissen a zöldségeket, nem bonyolította el, egy kis olívaolaj, gomba, fűszer, a tésztát 10 liter sós vízben főzi... Előtte minestrone, mindentbele leves. Ez a panna cotta is olyan, egy nagyon egyszerű desszert, mégis finom. A nagy család körben ül a teraszon, mindenki hangoskodik, libbennek a fehér ruhák és a fekete fürtök... Ez pedig az az álom, amire vágyik az ember.



3 megjegyzés:

  1. De könyösgöm, lemaradt a recept! Ha már van fotó, kínzás lehagyni a receptet, de sztem erről már volt itt szó :) Van esetleg ennek a panna cottának zselatin nélküli verziója? Irtózom a zselatintól...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. http://tavolainpiazza.blogspot.com/2010/02/post-poszt-panna-cotta-zselatin-nelkul.html nézz ide, ez milyen?

      Egyébként a zselatin nekem is mumus volt sokáig, de most már nem gyűlölöm annyira, és hát hat adaghoz kell három lap zselatin, az nem olyan vészes.
      Recept innen: http://fozzunkolaszul.blogspot.com/2007/08/krmesen-lgy-panna-cotta.html
      A tetejére rozés áfonyalekvárt tettem (rozéval megrottyantottam az áfonyalekvárt, ennyi)

      Törlés
  2. Hú, köszi! Ma már nem állok neki, de mikor megláttam ezt a fotót, AZONNAL én is ilyet akartam :) Gratula!

    VálaszTörlés