2012. április 23., hétfő

Szerb vacsora nyelvtanfolyammal

Amikor saját konyhám lett, még főzni sem tudtam, de nagyon utáltam, ha más van benne, mint én, a saját anyámat sem engedtem főzni, minden bajom volt, amikor az első szülésem után segítségül jött, és pakolt, főzött, mosogatott... Rendesen remegtem: jaj, mindent máshová fog visszarakni, most mi lesz.
Ahogy sorban születtek a gyerekek, egyre elfogadóbb lettem, a harmadiknál már - mondhatni - egyáltalán nem izgatott a dolog, ki mit csinál a konyhámban, csak haladjunk...
És akkor eljött az a pont, mikor megtanultam főzni, jó sokára jött el, de három gyerekkel már simán sütöttem a kenyeret, mert eljátszottak a blokklakás konyhájában az asztal alatt, azért a kis lakásnak is van előnye: szem előtt vannak, és folyton elbotolhatok bennük.
Azóta már hagyom, hogy bárki főzzön nálam, szüleim (apám elég jókat csinál, csak ő kuktaigényesebb, mint anyám), anyósom, barátok.
És eljött a tegnap, amikor első külföldi vendégszakácsomat köszönthettem, Bobant, aki egy nagy sporttáskából nem egy trombitát húzott elő, hanem egy nagy doboz bepácolt báránycombot. Ő egy nagyon kedves ismerősöm barátja, együtt jöttek hozzánk és nagyon jól éreztük magunkat, ittunk gyergyói pálinkát és finom borokat.
Kettő az egyben vacsora volt, kuktában leves főtt, majd a húst tepsibe téve a főétel is meglett, valami mennyei mindkettő!
Főzés közben Borókával (aki szorgalmasan segédkezett) a kötelező turistaszótárat vették át, Dobro jutro, Dobar dan, Kako ste? Ja se zovem Boróka... és így tovább. A gyerekek először kicsit aggódtak, Boban nem tud magyarul, most mi lesz, de elképesztő,  hogy bármilyen nyelven kialakítanak csodás kapcsolatokat pillanatok alatt, nyelvtudás nélkül.

Receptek:

Leves:

vagy két kg báránycomb darabolva, csonttal együtt (kutya boldog volt!)
bepácolva oregano, fokhagyma, olívaolaj, só, bors keverékébe
2 szál sárgarépa
2 szem krumpli
egy levesnyi zöldség (répa, fehérrépa, zeller, petrezselyem)
pirospaprika
vereshagyma (lila)
hegyes csípős paprika

A bárányokat a megpucolt répával és a megpucolt krumplival a kuktába tesszük, felöntjük vízzel és két órán át nyomás alatt tartjuk.
Amikor kész, akkor a húsokat kivesszük, de a cafadékot, ami lefőtt róla, benne hagyjuk, a répát és a krumplit kivesszük, pürésítjük, és visszatöltjük a fazékba. Még felöntjük egy kicsi vízzel, hogy mindenkinek elég legyen, és kész.







Báránysült:


bárány
krumpli
répa
zeller
pirospaprika
fokhagyma

A krumplit megpucoljuk, hasábokra vágva kirakjuk vele a tepsi alját, a répát is megpucolva teletesszük, rá a húst, húsba késsel ékeket vágni, ezekbe szurkálni fokhagymákat, az egészet megszórni pirospaprikával és leönteni a leves zsírjával. 
Be a sütőbe, kb. 40 perc 200 °C-on, érdemes megforgatni menet közben, és nem szabad, hogy kiszáradjon, ha fenyeget ez a veszély, akkor le kell fóliázni.

A tálaláshoz volt olajba és borecetbe áztatott csípős és édes hegyes sült paprika is.

Ehhez az egész csodához a gyerekek piros bogyós cifrasütit készítettek a la Kispupák Zsömle. (aki hallgatta, úgyis tudja).







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése