2011. október 1., szombat

Rókagombás rizottó



Az úgy volt, hogy kaptam 20 dkg csíki rókagombát. És előtte pár nappal vettem rizottórizst.
Jött vendégünk is, aki vega, mentünk is a hegyre egy jó nagyot, tudtam, hogy jól fog esni, és még energiám is lesz megcsinálni.

Főztem egy alaplevest (csirkefarhát mindig van a fagyasztóban). Megbontottunk egy finom zsidvei fehérbort.

Fél kg rizottó rizs
2 ek vaj + egy löttyintés olívaolaj


1 liter alaplé
3 dl fehérbor
só, bors
2 nagy fej lilahagyma
szerecsendió
30 dkg rókagomba (esetemben 20 dkg rókagomba + egy marék szárított vargánya melegvízzel felpuhítva)
2 ek vaj
só, bors
4 g foghagyma apróra vágva

kakukkfű


Nem nagy pukkanás az egész.
Az apróra vágott hagymát a vajon párolni, bele a rizst,
jól átforgani, majd el kell kezdeni felönteni a borral, apránként, amíg fel nem szívja, aztán a levessel, apránként, folyamatosan kevergetve, amíg el nem fogy. Ha nem elég a lé, még lehet rásegíteni, a végén egy szottyos-krémes főtt rizst kell kapni. Közben fűszerezem.
Ha nagyon unatkozunk kevergetés közben, akkor elkészíthetjü
k a gombát:
Vajon párolni, bele a fokhagymát, só, bors, kakukkfű.

A legvégén össze kell forgatni a kettőt, és kész is.
Aztán már csak ki kellett vinni a tűz mellé a kisasztalra, a maradék bor jól illett hozzá.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése