2011. október 16., vasárnap

Boróka piskótája

Ez egy olyan recept, amit nyolc éves gyerek simán elkészít, mondom simán, én csak a sütőt szoktam bekapcsolni, de most már csak messziről ordibálok, hogy milyen állásba kell hány fokra.

Számos csodálatos gyermekeim (természetesen a férjem és a kutya is beszámít) egyike Boróka, aki nagyon szeret sütni.
Egyszer találta egy füzetkében ezt a receptet, amiben az a nagyon jó, hogy nem kell hozzá a tojásfehérjét külön felverni, a tészta mégis könnyű és magas lesz. Nekem soha nem sikerült ilyen jól, annyira büszke vagyok a kislányomra... :)


Íme:

240 g finomliszt
2 csapott teáskanál sütőpor

egy üveg meggybefőtt (célszerű a magozott)
6 közepes tojás
200 g porcukor (kicsit elveszünk a szóráshoz)
1 tasak vaníliás cukor

A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, légkeverésnél 160-ra. Vegyünk egy tepsit (20x30-as a miénk), kenjük ki, vagy béleljük ki sütőpapírral, kinek hogy tetszik.
Az egész mutatvány annyi, hogy a tojást a cukrokkal habverővel alaposan felverjük, jó habos legyen, aztán a sütőporral elkevert lisztet hozzászitáljuk, közben alacsony fokozaton keverjük a tésztát.
Amikor ez kész, a tepsibe öntjük, és szépen megszórjuk a lecsöpögtetett meggyel. Ha jól emlékszem, van egy olyan trükk, hogy a meggyeket lisztbe forgatjuk, és akkor nem süllyednek el, de valaki szóljon, hogy ez tényleg működik-e, mert a gyerek soha nem alkalmazta.
Aztán be a sütőbe, fél óra kb., ne nyitogassuk, inkább világítsunk be egy elemlámpával, ha nem világít magától a sütőnk.

A meggy levét természetesen egy kis citromlével, vízzel, rózsavízzel megbolondíthatjuk, és a süti mellé tálaljuk.
Ha kész, porcukrot szórunk rá.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése