2015. október 24., szombat

Miért legyél önkéntes?



Őszintén szólva nem régóta foglalkozom tudatosan az önkénteskedéssel, viszont nagyon intenzíven sem csinálom. Ami belefér a világképembe, életembe, időmbe, azt viszont szívvel-lélekkel teszem.
Egyre többször kapom magam azon, hogy más embereknek akarom az életet megkönnyíteni, régebben is sokat segítettem, beszélgetéssel, apróságokkal, ez bizonyos, csak nem tudatosan műveltem, inkább csak a neveltetés, az ösztön munkált bennem.
Most viszont már bevonom a családomat is, mert jó példával akarok elől járni, boldogulunk, vidámak vagyunk, sportolunk, szeretünk, beszélgetünk, önkénteskedünk.
Eddig csak néhány rendezvényen vettünk részt, futottam félmaratont a Magyar Élelmiszerbankért, a lányommal felszolgáltunk adománygyűjtő rendezvényeken, és legutóbb egy kétnapos terepfutóversenyen, a Trans Mátrán frissítettük a maroknyi versenyzőt az erdő közepén felállított ellenőrzőponton.
Összeszedtem pár PRO érvet az önkéntes munka mellett néhány példával, de minden úgysem fog eszembe jutni, határ a csillagos ég. A pontokba szedés semmit nem jelent, csak annyit, hogy könnyebb hivatkozni egy-egy pontra később.
Kontrák nem jutottak eszembe olyanokon kívül, hogy néhány esetben pénz- és  időigényes és hogy az ember neaggyisten ebolás lehet tőle, de ezektől a semmiségektől talán tekintsünk is el :)
Lássuk:

1. Változatos! (Tényleg bármit és tényleg bárhol!)
2. Vidám! (felvidítani embereket és állatokat a legnagyszerűbb dolog. Akinek segítesz, hálás lesz, hogy visszahoztad az életkedvét. A többi önkéntessel egy csomót lehet röhögni)
3. Kortalan! (bárki, bármikor, bármennyit)
4. Jó levegőn lehetsz egész nap. (szervezett túrán vagy futóversenyen való frissítés, erdei szemétszedés, madárgyűrűzés )
5. Ki sem kell mozdulnod a városból. (szegénykonyha, városi közösségi szemétszedés, betegápolás, városi futóversenyeken frissítés, állatvédő munkák)
6. Megismerkedhetsz egy csomó emberrel. (az összes többi önkéntessel, illetve azokkal, akiknek segítesz)
7. Nem kell megismerkednek senkivel. (a többi önkéntes nagyon elfogadó és toleráns, úgyhogy nem kell barátkoznod, ha nem akarsz. Akin segítesz, az meg örül, hogy él. Az állatok nem beszélnek vissza)
8.Ha vannak pszichológusi ambícióid, itt kiélheted. (az emberek egyszercsak  elkezdenek sokat beszélni magukról. Végre meghallgatja őket valaki)
9. Nem kell mindenki nyomorát meghallgatni. (nagyon sok helyen nincs rá idő és keret sem, illetve lásd 6. pont)
10. Példa vagy! (bővebben a bevezetőben. De nemcsak a gyerekednek, hanem mindenkinek. Hidd el, hogy amit csinálsz, nagyon sok emberre hatással van. Gondolj csak arra, hányan kezdenek futni annak hatására, hogy az ismerősük a futásait posztolgatja! Ez ugyanúgy ragadós )
11. Ha bonyolítós fajta vagy, a végtelenségig bonyolíthatod. (például egy afrikai önkéntes expedíció megszervezése orvosokkal, gyógyszerekkel, engedélyekkel, vízumokkal és sok-sok kenőpénzzel)
12. Ha faék-típusú vagy, lehet az egész tökegyszerű. (odamész egy állatmenhelyhez és segítesz. Becsöngetsz az idősek otthonába és segítesz...)
13. Ha szereted az állatokat, ott a helyed!
14. Ha nem szereted az állatokat, egyáltalán nem kell velük foglalkozni.
15. Az önkéntesség egy hatalmas BULI!
16. Az az elismerés, hála és köszönet, amit ezért kapsz, felbecsülhetetlen. Szeretni és/vagy tisztelni fognak, ezzel választásokat lehet megnyerni, ezzel ügyeket és embereket lehet megnyerni. Olyan feltöltő ereje van, ami nagyon kevés dologgal érhető csak el. 
17. Mindenből pont annyit teljesíts, amennyit vállalni tudsz és akarsz. A nagyon pici apróságok is rengeteget számítanak. (Ha szurkolsz, mosolyogsz, banánt szeletelsz, az is ugyanúgy számít!)
18. Ha nem szeretsz emberek közé menni, akkor is tehetsz jót: sütsz egy tálca sütit, beadod egy ételosztó szervezetnek (pl Heti betevő ) és ők szétosztják. (köszi, Gombi)
19. Nem kell óriásrendezvényre menni a kellő töltöttség eléréséhez. A kicsik meghálálják magukat. A nagyok meg azért jók, mert nagyok :)

Ez csak a kezdet, amint eszembe jutnak újabb pontok, ki fogom egészíteni. Ha van hozzáfűznivalód, nagyon szívesen veszem, azt is beleírom.

HAJRÁ!

A fotó Kosdi Önkéntesek (ÖNTEK) farsangi jótékonysági rendezvényén készült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése