
Most készül a pincénk. Terveim vannak vele!
Először is, a sajtok:
végre felszerelkeztem sajtkészítéshez szükséges igazi eszközökkel. Eddigi házibarkács megoldásaimhoz képest (pl. borhőmérő, forró pákával kilyuggatott tálak) vásároltam maghőmérőt, sajtkészítő tálakat.
Vettem sajtbevonó viaszt! Roppant kíváncsi vagyok.
Nagyon szeretnék viaszolt sajtokat a pincében érlelni, parenyicát készíteni, ez utóbbihoz már csak egy házi füstölőre lesz szükségem :-)
Sajtot már készítek egy ideje, mindenféle ízben, nagyon jó házi tej forrásom van, annyit hoznak házhoz, amennyit kérek, természetesen a bolti ár feléért.
Másodszor a gomba:
Egy időben termesztettünk az ágy alatt gombát. :-)
Nagyon hideg volt a hálószobánk (15.5°C volt a maximum, amit el tudtunk érni benne), és lehet kapni gombatermesztő dobozt. Nagyon szép termésünk volt, egy doboz kétszer-háromszor is termett, aztán az egészet a komposztálóra öntöttük, ahonnan még mindig lehetett egy-két szemet szüretelni.
Most mindezt megvalósíthatom a pincében, igaziban. Nagyon várom.
Harmadszor a savanyú káposzta:
Nagyon szeretem. Töltött káposztát életemben egyszer csináltam, hogy lássam, megbírom-e, de egyébként még nem izgat a dolog. Három nagymamánk van, mindhárom másképp csinálja, és mindegyik nagyon finom. Az egyik édes fejet használ, a másik savanyút, a harmadik csombordot tesz bele... Van, amelyik sütőben, van amelyik fazékban... csodálatos, hogy így el vagyunk kényeztetve.
Én a savanyú káposztát más ételek készítésére használom, vagy csak magában majszolgatom.
A leve nagyon fontos, mert szeretnék csorbákat főzni még többet, és azokhoz kell, meg korhelylevest is, meg mindenféle savanyú dolgot.
A pince elég nagy, úgyhogy jut hely a boroknak is (természetesen!), a padnak is, a ping-pong asztalnak is. Alig várom, hogy belakjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése