2012. szeptember 5., szerda

Toyota torta


Augusztus végén van a kisfiam születésnapja. Nem szereti a csokoládét túlzottan, úgyhogy a csokitorta kilőve, viszont a savanyút nagyon szereti.

Egyszer rég találtam egy receptet egy könyvben, amiben torták és piskóták vannak.
Mindenki citromimádó a családban, citromleves, limonádé, citromfagyi, citromos buci, úgyhogy elkezdtem születésnapokra citromtortát sütni.
Egyszer volt gyerekbuli, amire azt rendelt a lányom, csúfos kudarcba fulladt, ugyanis egy-két gyerek kivételével mindenki otthagyta, de mi felnőttek és a saját gyerekeink örömmel kanalaztuk be az otthagyott szeleteket. Így visszatekintve elég vicces látvány lehettünk: lesben állva vártuk, hogy eltűnjön a sikítozó lánykahad, és végre lecsaphassunk a citromtortára.
Ez a sütemény egyébként olyan, mint a Toyota. Dögunalom. Mindig jó, mindig ugyanolyan, kinézetre teljesen jelentéktelen, megbízható. A kocsit még nem kóstoltam, de ez a torta mindig, minden körülmények között ugyanolyan ízű. A szakácskönyvben egyből megtalálom, mert azon az egy oldalon sárga a lap.
A férjem születésnapjára Nanótortát sütök mindig, de azt majd csak decemberben mesélem el.

Tehát.

Kell csinálni egy piskóta alapot
6 tojás szétválasztva
18 dkg cukor
18 dkg liszt
csipet só
tojássárga cukorral fehéredésig, a fehérje a csipet sóval, aztán összekavarni óvatosan, a végén bele a liszt.
Van, aki előbb a lisztet keveri bele, de szerintem úgy nem jó. Ki mire bukik, tessék kipróbálni.
Kikent tortaformába öntjük (22 vagy 28, magasabb lesz vagy laposabb), 180°C-on kb. 30 perc.
Ha kész, sütőajtót kitámasztani egy fakanállal vagy sütőkesztyűvel, hogy lassan hűljön ki.

Ha kihűlt az alap 3 lapra vágjuk, és megkenhetjük a krémmel:

3 tojás
20 dkg cukor
5 dkg liszt
25 dkg vaj
1,5 dl tej
2 citrom

Tojást cukorral habosra keverni, apránként hozzáadni a lisztet, tejet, jól elkeverni.
Lassú tűzön kevergetve sűrű krémmé főzni (gőz fölött a tuti).
Kihűteni gyakran kevergetve. Ha kihűlt, belekeverjük a vajat, a citrom resztelt héját és levét.
Három részre osztjuk.
Kettővel a tortát töltjük meg, a harmadikkal bevonjuk.
Lehet díszíteni, de arra a kis időre nem biztos, hogy érdemes :-)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése